Femei care schimbă România – Alina Radu: Pandemia ne-a motivat și ne-a dat o ocazie de a porni un proces de schimbare

Alina Radu a fost inclusă în topul Femei care schimbă România 2021, alcătuit de revista Piața Financiară.

Cu ocazia evenimentului prilejuit de acest demers, Alina a oferit perspectiva sa despre impactul pandemiei asupra vieții profesionale și personale a femeilor cu realizări deosebite în domeniile lor de activitate.

  1. Pandemia a venit cu efecte neașteptate asupra vieții noastre, în plan social, economic, financiar, cultural, educațional. Cum ați simțit această perioadă, atât pe plan personal, cât și ca cetățean, ca femeie care s-a văzut pusă în situații limită cărora a trebuit să le facă față?

Sentimentul pe care l-am avut din primul moment a fost că suntem într-o luptă și toate simțurile noastre trebuie să fie ascuțite și pregătite pentru o confruntare cu ceva necunoscut. Mi-am impus calm și echilibru, fiindcă doar așa cred eu că pot fi de ajutor atunci când se creează vârtejuri emoționale generate de teamă, de neîncredere, de incertitudine.

A fost o perioadă în care am înțeles foarte multe despre modul diferit în care reacționăm în situații critice și despre cum alegem să ne raportăm și să ne exprimăm cu privire la acestea și despre importanța respectării alegerilor fiecăruia dintre noi. Am încercat să păstrez cât s-a putut de mult legătura cu oamenii din jurul meu. Am marea șansă de a avea în jur oameni de o calitate umană extraordinară și asta m-a încărcat cu energie constructivă și le sunt foarte recunoscătoare.

  1. Cum a afectat pandemia sectorul/societatea unde lucrați? Ce s-a schimbat în modul de business, de comunicare, de relaționare? A creat pandemia și oportunități de dezvoltare, de inovare?

Ca avocați de business suntem alături de clienții noștri în proiectele lor și în activitatea de zi cu zi, așa că am resimțit alături de ei toată presiunea de adaptare rapidă la un nou mod de lucru. Totodată, am trăit starea de incertitudine în zona tranzacțiilor unde, într-o primă etapă, au existat amânări și re-evaluări în noul context.

A fost o perioadă foarte intensă de lucru la începutul pandemiei pentru a sprijini companiile să creeze cadrul contractual potrivit lucrului la distanță, să evalueze contractele cu partenerii comerciali și să adapteze în funcție de situațiile concrete. Ne-am bucurat să vedem că după primele luni de incertitudine, companiile care aveau planuri viabile au continuat programele de dezvoltare și/sau au obținut finanțări bancare; în final, am luat parte la finalizarea cu succes a unor tranzacții care subliniază potențialul de dezvoltare a economiei românești.

Este cert că situația pandemică a lovit puternic o serie de sectoare care sunt nevoite să își schimbe modelele de business și a favorizat și accelerat creșterea altora. Este cert și că răspunsul a variat foarte mult de la firmă la firmă, chiar în interiorul aceluiași sector, abordările fiind diferite. Acest lucru mă face să mă gândesc cât de important devine, în dinamica actuală, ca organizațiile și companiile să își crească gradul de versatilitate, să își mărească capacitatea de adaptare și de asimilare a tendințelor care se conturează, păstrându-și, în același timp, autenticitatea și setul de valori fundamentale.

Pandemia ne-a forțat să ne concentrăm atenția asupra unor elemente noi, a unor preocupări noi, ne-a ajutat să conturăm mai rapid și mai clar tendințe pe care le intuiam fără a putea anticipa momentul apariției lor. Ne-a motivat și ne-a dat o ocazie de a porni un proces de schimbare.

Cred că, în egală măsură, situația de pandemie ne-a arătat cât de importantă este dimensiunea socială, umană și că nu trebuie să pierdem din vedere faptul că relațiile de parteneriat comercial și relațiile contractuale nu pot să fie gândite în abstract și separate de aceste dimensiuni, ci trebuie privite în context.

  1. „Economia de după pandemie” se va adapta nevoii de digitalizare, impactului major asupra vieții reale a lumii virtuale, telemuncii, a corelării pregătirii profesionale cu realitatea economică? Pandemia s-ar putea dovedi a fi un catalizator pentru progresul exponențial al femeilor în afaceri și o oportunitate de a corecta prejudecata inerentă de gen?

Cu siguranță impactul digitalizării va fi enorm și va transforma modul în care gândim și ne raportăm la cei din jur.

În ceea ce privește pregătirea profesională față de realitățile economice în schimbare, acesta este un subiect extrem de important. Este esențial să fie conștientizat rapid că toate aceste schimbări de care vorbim, toate aceste elemente de noutate trebuie gândite prin prisma integrării lor în sistemul educațional și în pregătirea celor tineri și chiar a celor mai puțini tineri – fiindcă schimbarea e foarte rapidă și afectează multe categorii de oameni. Pare că sunt mulți oameni pentru care e dificil să își găsească un loc de muncă, în timp ce angajatorii din diverse sectoare caută oameni gata să muncească și nu îi găsesc pe cei potriviți. Discuția este amplă și are multe fațete. În plus, e dificil acum de anticipat care vor fi cerințele pieței de muncă în viitor.

E însă important ca acest subiect să reprezinte o preocupare permanentă și să fie gândit un cadru real, eficient, în care să se pună accent pe dobândirea și exersarea unor abilități, pe dezvoltarea gândirii, mai degrabă decât pe dobândirea exclusiv de cunoștințe și informații.

În ceea ce mă privește am avut norocul și privilegiul de a lucra într-o firmă în care femeile au fost recunoscute și promovate, iar mediul de lucru de la NNDKP este un mediu în care există totală deschidere și colaborare. Aici am învățat să prețuim diferențele dintre noi, în mod real, nu doar formal, să înțelegem ce puncte tari avem fiecare, faptul că suntem complementari. Am încredere că beneficiile recunoașterii valorii și competențelor femeilor și rolul pe care acestea și-l pot asuma în cadrul unor echipe de profesioniști sunt vizibile și acest trend va continua.

Acest material a apărut în suplimentul Femei care schimbă România al revistei Piața Financiară și este disponibil aici.

Tags

Sitemap | Terms and Conditions | Privacy Policy | Cookies Policy | Update your cookies consent

Copyright © 2009-2024 Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen SCA. All Rights Reserved.